8 – 2015 (jrg. 69)

redactioneel

Nieuwe routes voor Rusland, China en nationale parlementen in Europa

Rusland heeft de laatste weken niet alleen zijn militaire aanwezigheid in Syrië fors opgevoerd, maar is tevens een diplomatiek offensief begonnen dat Rusland een cruciale politieke rol garandeert in de directe toekomst van Syrië. De nieuwe digitale editie van de Internationale Spectator vangt aan met twee sterke analyses over het escalerende conflict in Syrië.

Clingendael-onderzoeker Dick Zandee inventariseert ten eerste de resultaten van één jaar strijd tegen Islamitische Staat en belicht de vooruitzichten, die niet hoopvol stemmen, aangezien vernietiging van het kalifaat op afzienbare termijn niet in het verschiet ligt. Hoogleraar André Gerrits geeft op zijn beurt weer hoe Poetin Ruslands belangen in het Midden-Oosten opnieuw heeft gedefinieerd. Belangen waar het Westen rekening mee heeft te houden.

De economische en diplomatieke sancties die anderhalf jaar geleden tegen Rusland werden ingevoerd, zullen Ruslands acties daarbij niet temmen, zo blijkt uit een artikel van onder meer Wim van Meurs van de Radboud Universiteit over de (on)zin van de Russisch-Westerse sanctiewedloop.

Nieuwe Zijderoute

In hoeverre dient het Westen rekening te houden met een ontwikkeling verder in het Oosten genaamd de Nieuwe Zijderoute? Clingendael-onderzoeker Ingrid d'Hooghe analyseert de kansen en gevaren van dit Chinese initiatief dat een enorm netwerk van zee- en landroutes omvat.

Grondstoffendiplomatie

Terwijl China zijn economische invloed op het Euraziatische continent versterkt, zou Nederland voorzieningszekerheid van essentiële mineralen en metalen kunnen verwezenlijken door meer in te zetten op een acceleratie naar de circulaire economie van deze grondstoffen. Speciaal gezant natuurlijke hulpbronnen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken Dirk-Jan Koch breekt op overtuigende wijze een lans voor een effectieve grondstoffendiplomatie.

Duurzame energie

Actie is ook nodig wat betreft duurzame energie, aangezien Nederland internationaal achterloopt op dit gebied. Marcoen Roelofs & Mariska Streppel-Kroezen van de Algemene Rekenkamer bespreken welke opties er zijn om alsnog de doelen voor 2020 te halen.

Opkomende machten

Een andere uitdaging voor Europa wat betreft economische belangen, maar ook op het gebied van mensenrechten, is de naderende post-Westerse wereldorde met nieuwe centrale spelers. Europa heeft zichzelf lange tijd beschouwd als vaandeldrager van de rechtsstaat, maar Doutje Lettinga en Lars van Troost van Amnesty International maken duidelijk dat de opkomende machten, die zich niet bepaald manifesteren als mensenrechtenvoorvechters, steeds makkelijker Europese kritiek naast zich neerleggen.

Paraguay

Paraguay is wellicht geen opkomende macht, maar wordt dusdanig geteisterd door geweld, corruptie en drugshandel, dat zelfs Paus Franciscus deze problematiek recentelijk aan de kaak stelde tijdens zijn bezoek aan het hart van Latijns-Amerika. Politicologe en journalist Pamela Kalkman duikt in het land waar zelfs de president en de halve senaat worden beschuldigd van nauwe banden met drugsmaffia.

Dossier Europese parlementen in Europa

Naast bovenstaande artikelen bevat deze editie ook een uitgebreid dossier over nationale parlementen op het Europese toneel, verzorgd door griffier bij de Tweede Kamer Mendeltje van Keulen en onderzoeker bij Maastricht University Afke Groen. Maar liefst negen auteurs schrijven in zeven bijdragen over de rol van parlementariërs in een omgeving waarin steeds meer bevoegdheden vervlochten zijn met Europa. Lang was de Haagse EU-coördinatie een ambtelijk moeras, maar zoals gastredacteur Van Keulen schrijft: “Onder invloed van de politisering van Europa en discussies over het democratisch gat, wonnen de politieke en parlementaire dimensies aan kracht.”

Tot slot

Tot slot recenseert onze EU-correspondent Jan Werts het boek Eurotopper Tusk van Ekke Overbeek, velt oud-stagiair van de Internationale Spectator Bas Kroese een oordeel over de film The imitation game over Alan Turing en bespreekt Joris Kreutzer nieuwe boeken over de Gaza-oorlog, Amerikaanse militaire bases en futuristische technologieën.

De redactie wenst u veel leesplezier toe!

Noten

Alleen in de regeringen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Franstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest, en de Duitstalige Gemeenschap bleven de socialisten aan de macht. Op het federale en Vlaamse beleidsniveau keerden de socialisten na 25 jaar terug naar de oppositiebanken.

Blijf op de hoogte

Bezoek onze website, ook voor toegang tot ons uitgebreide archief: voor nog meer duiding en diepgang bij de internationale ontwikkelingen van vandaag en morgen. Volg de Internationale Spectator op Twitter, Facebook en LinkedIn of abonneer u op onze nieuwsbrief. Daarin zetten we recent verschenen artikelen op een rij, blikken wij vooruit op komende dossiers en brengen wij lezingen & debatten onder uw aandacht.

Coverfoto: Twee Amerikaanse F-18E Super Hornets ondersteunen aanvallen tegen Islamitische Staat in Irak op 4 oktober 2014. © U.S. Air Force