Internationale Spectator
digitaliseert in 2015
1 – 2015 (jrg. 69)

redactioneel

Een digitale Internationale Spectator: nieuw maar toch vertrouwd

De kernredactie

Niet langer op papier, maar in bits en bytes, via het scherm en gratis; zo ontvangt u de Internationale Spectator met ingang van dit jaar. Ook de Spectator gaat zo in zijn 69ste jaargang mee in een ontwikkeling die onafwendbaar is in de wereld van de tijdschriften: digitalisering. Een digitale Spectator. Dat is nieuw en zal wellicht voor sommigen (even) wennen zijn. Tegelijkertijd blijft ook de digitale Spectator trouw aan de missie uit het verleden. Een blad dat er op gericht is op het grensvlak van wetenschap en beleid de lezer te informeren over de belangrijkste internationaal-politieke ontwikkelingen, met bijzondere aandacht voor de plaats van Nederland en België in de wereld van vandaag. In die zin blijft de Spectator ook in zijn nieuwe vorm vertrouwd.

Het informeren over en duiden van de wereldpolitiek wordt er niet eenvoudiger op. Te zeggen dat de wereld van vandaag complex is, klinkt als een cliché. Maar wie, als willekeurige voorbeelden, de chaos in het Midden-Oosten en Noord-Afrika beziet, tracht te achterhalen wat de drijfveren zijn achter het Russisch optreden in het Oosten van Europa, de angst in Europa voelt voor nieuwe aanslagen door Jihadisten, kan niet anders concluderen dan dat op alle niveaus van het mondiale bestel onzekerheid heerst. Aan de Spectator is het daarmee de uitdaging in deze onzekere wereld helderheid te bieden in de vorm van kwalitatief hoogstaande analyses en beschouwingen.

Het eerste digitale nummer beoogt dat te bereiken in de vorm van een breed palet aan korte analyses over zaken die ons in 2015 bezig zullen houden. Leden van de Algemene Redactie van de Spectator laten hun licht schijnen over de oprukkende geopolitiek; Rusland; het Jihadistisch terrorisme; en de noodzaak van een nieuwe financiële architectuur – om slechts enkele onderwerpen te noemen. Daarnaast vindt u artikelen over de strafrechtelijke aanpak van de inzet van explosieve wapens, hoe Denemarken tot een duurzamer energiegebruik probeert te komen, en over de voortgaande crisis inzake Oekraïne. Met recensies en een overzicht van nieuw verschenen publicaties biedt de digitale Internationale Spectator daarmee een rijk en tegelijkertijd vertrouwd beeld.

De redactie wenst u veel leesplezier toe en houdt zich bij de start van deze nieuwe fase in het ‘leven’ van ons blad aanbevolen voor alle suggesties en opmerkingen van uw kant.

Blijf op de hoogte en/of zoek diepgang: via onze Website en Nieuwsbrief!

Bezoek onze website https://www.internationalespectator.nl, ook voor toegang tot ons uitgebreide archief: voor nog meer duiding en diepgang bij de internationale ontwikkelingen van vandaag en morgen. Ook brengt de Internationale Spectator maandelijks een Nieuwsbrief uit, met daarin nieuws van de redactie, de aankondiging en inhoud van de komende aflevering, de agenda voor de komende maand, en veel meer. U kunt zich gratis aanmelden voor deze Nieuwsbrief via: https://www.internationalespectator.nl/page/blijf-op-de-hoogte

Coverfoto: © Shutterstock